Translate

tisdag 7 december 2021

2 x Chivas Extra

 

Chivas Regal är ju en sån där whisky som man mer eller mindre är uppfödd med för var det någon whisky som fanns hemma bland farsans flaskor när jag var ung så var det en sån där Chivas i en silvrigt plåttrig kartong som alla som åkte utomlands på 70-talet inhandlade eftersom designen andades lite lyx.

När jag själv började åka utomlands och dricka whisky så var ju Chivas en av dom man köpte men jag var aldrig riktigt förtjust i den utan höll mig istället till Ballantines och Johnnie Walker.

Under senare tid så har jag testat Chivas ett par gånger och tycker väl inte att den smakar illa men anser den inte smaka så mycket alls. Den är rätt intetsägande.

Nu har jag dock två stycken whisky från Chivas Brother's som man kan sortera i mappen "Lite annorlunda".


Chivas Regal Extra 13yo Oloroso Sherry Cask Matured Blended Whisky och Chivas Regal Extra 13yo American Rye Cask Matured Blended Malt Whisky. Båda dessa har en styrka på 40%.

Den Sherryfatslagrade inleds med en väldigt söt, nästan lite sliskig ton som följs av lite olja och någon stickig alkoholspets. Inte så där jättetrevlig för näsan.
Lite vattnig i början för att sen bli riktigt söt i smaken, något torr och rätt kraftig med en hel del muskler. Typiska Sherrytoner som avslutas med torrt gräs och spännande peppar.
En helt okey whisky som faktiskt är rätt tuff men lite för söt för min smak,

Nr 2 som legat och gosat i fat som innehållit Rye Whisky har en helt annan doft. Här känner man den amerikanska ekens vaniljtoner och en touch av körsbär och fuktigt trä.
Mild och mjuk i smaken med vanilj, choklad och kola, en syrlig topp och så lite kryddor på slutet.
Den här tyckte jag var riktigt trevlig.

Med några droppar vatten så planade den första whiskyn ut, dom skarpa kanterna suddades bort och den förvandlades till en lättdrucken men rätt tråkig variant och vad det gällde den andra whiskyn så försvann så gott som allt som var bra.

Det jag kom fram till var ju alltså att båda dessa inte tjänar på inblandning av H2O och att den som legat på ex ryefat var mycket bra.



torsdag 25 november 2021

Jack Daniel's Select Singel Barrel Tennessee Whiskey

 


Den här Tennessee whiskeyn från Jack Daniel's har en styrka på 45% och bär på djupa dofter av ek, farinsocker, skogsbär och vanilj.
Den har en torr inledning i smaken för att därefter bli ordentligt söt med vanilj i huvudrollen. En något syrlig topp och så en kryddad skumbanan på slutet.

Jack Daniel's själva rekommenderar denna "on the rocks" så jag testade den även på det sättet och den fick en liten bitter ton och dom smaker som var så skarpa utan is har nu nästan försvunnit så jag kommer hädanefter helt klart dricka denna precis så som den är utan inblandning av något annat.





onsdag 24 november 2021

McCarthy's Oregon Single Malt Whiskey

 

Stephen McCarthy är hemmahörande i Portland, Oregon (USA) där han äger och driver destilleriet Clear Creek. Han har alltid älskat rökig whisky från Islay och beslutade sig för några år sedan för att göra någonting ovanligt för en amerikansk whiskyproducent.

Han importerade torv mältat korn från Skottland som han sen destillerade sin sprit på, lagringen har sedan skett i ex-Sherryfat av Oregon-ek i 3 år och sen så har whiskeyn buteljerats med en styrka på 42,5%.

Så fort näsan kommer i närheten av glaset så känner man att detta minsann inte är en vanlig amerikanare. Här får man direkt associationer till Skottlands västliga delar med vindpinade öar och landskap, salt hav och torv.

Fantastisk len rökighet och väldigt komplett i både doft och smak för att vara så ung. En helt igenom strålande smakupplevelse.




onsdag 17 november 2021

Stauning Danish Rye Whisky

 

Även om det här är en ny whisky så har det danska destilleriet Stauning verkligen återvänt till whiskyns barndom och hur man gjorde då. Spannmålen har golvmältats för hand och destilleringen sker i 24 små kopparpannor där det under varje panna brinner en öppen eld och det här är verkligen ingen vanlig procedur idag.

Innehållet är 51% råg, 49% korn och har odlats av bönder i regionen, whiskyn har en ålder på 3-4 år och en styrka på 48%. Lagringen har skett på nya amerikanska fat av Vitek.

Gräs och blomster är den första doftkänsla jag får, någon vanilj, vitt bröd och körsbär.

Fruktigt söt i smaken med citrustoppar och chokladfudge. Ek, nyslaget gräs, vanilj och läder.

Med vatten så minskade doftdetaljerna märkbart men whiskyn blev bredare och fyllde näsan mycket bra med små fruktigt söta toner.

Tråkigare i smaken med vatten, nyansförluster och något torrare och även en pepprig avslutning.

En riktigt bra whisky som är förvånansvärt smakrik och spännande trots sin ungdom.



  

söndag 14 november 2021

Whiskyprovning i Motala den 12 november 2021

 


Så blev det då dags för den första whiskyprovningen i min nya hemstad Motala då ett glatt, nyfiket och törstigt gäng samlades hemma hos Familjen Johansson.

Själva navet i den här provningen var den tyska invandrarfamiljen Böhm som kom till USA på 1750-talet och där deras son Jakob Böhm i slutet av detta århundrade skulle byta namn till Jake Beam och börja producera whisky, vad som senare skulle bli känt under namnet Jim Beam.

I tur och ordning så gick vi igenom den 8-åriga Jim Beam Black Edition Extra Aged Kentucky Straight Bourbon Whiskey som är gjord på ett över 200 år gammalt recept för att sen fortsätta med en förlängning av denna Jim Beam Double Oak Twice Barreled Kentucky Straight Bourbon Whiskey och den innovativa Jim Beam Devil's Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey som utmanar och stjäl av Änglarnas Andel.
Den legendariska råg whiskeyn som gjordes under hela 1800-talet och fram till förbudstiden 1920 och som idag går under namnet Jim Beam Pre-Prohibition Kentucky Straight Rye Whiskey blev nästa tätt följd av en av dom mest prisbelönta råg whisky i världen Jim Beam Yellow 4yo Kentucky Straight Rye Whiskey.

Efter att några timmar ha tjatat om lite amerikansk whiskyhistoria och speciellt om Jim Beam så avslutade vi med den mycket speciella Jim Beam Red Stag Black Cherry Kentucky Straight Whiskey, en whiskey som kanske passar mer som en efterrätt än någonting annat och där för blev en bra avslutning.

Många gillade Black Edition och även Devil's Cut och det var nog dessa två som tog hem dom flestas röster med Double Oak och dom två råg varianterna strax därefter. Trevlig och rolig men whisky kändes det inte som var det bestående betyget av den sista Red Stag.

En mycket trevlig, rolig och smakrik kväll blev det denna lite kylslagna novemberkväll.



tisdag 2 november 2021

Whisky och Choklad

 

Ljust bröd, ost och choklad är ju väldigt trevliga detaljer att ha tillsammans med sin whisky och om vi ska koncentrera oss på just choklad så är ju det en godsak som passar till nästan all dryck som innehåller en hel del alkohol.

All choklad passar givetvis inte till all whisky, där får man ju testa sig fram men chokladen har ju en krämighet och en mjuk fyllighet som omfamnar alkoholen och ger den en extra njutningsfull bomullsliknande kick.

Personligen så är jag förtjust i mild choklad när jag har en rökig whisky som Ardbeg eller Lagavulin och en lite mer smaksatt choklad när jag har en mildare variant som typ Auchentoshan eller en blended.

Vi svenskar är ju väldigt förtjusta i whisky och intresset för denna dryck har ökat enormt dom senaste tio åren och det är kvinnor och norrlänningar som står för den mesta ökningen. Single Malt är fortfarande populärast bland whiskyintresserade men Blended-whisky och Amerikansk whisky ökar snabbt vilket är kul eftersom det visar att smak och doft börjar att bli viktigare än den gamla stabbiga tron på att toppkvalitet är lika med Single Malt.

Med tanke på att vi bara är 10 miljoner invånare i det här landet så ligger vi hyfsat bra till på den globala listan över whiskydrickare men vi är inte i närheten av det land där det dricks mest whisky, vilket är Frankrike. Många höjer nog på ögonbrynen nu men faktum är att fransmännen är överlägsna när det kommer till whisky och i det landet så dricks det faktiskt mer Whisky än både Champagne och Konjak.

Även om vi nu i Sverige inte är bäst på att dricka Whisky så är vi bäst i världen på att äta godis och det är ju just det jag tänkte ta upp här innan jag for iväg åt lite andra håll.

Finns det annat godis än choklad som passar bra till whisky?

Tyvärr så är jag själv ingen älskare av sötsaker (förutom choklad) utan mera åt det salta hållet (Bittra skulle nog en del säga kanske) och det jag provat och det som jag tyckt passat bra är godis men givetvis med visst chokladinnehåll. Jag har letat runt bland mängder av artiklar världen över som handlat om just godis som tillbehör till whisky men det är uteslutande choklad som dyker upp så det här med andra sötsaker får vi nog själva testa oss fram helt enkelt. Man får väl ta en tur till Godisjätten här runt hörnet och köpa en av varje och sen prova sig fram.

Man behöver faktiskt inte heller köpa 80%ig choklad för dyra pengar, det finns billig choklad som fungerar lika bra. Det finns en krämig variant av Snickers med mer jordnötssmör och denna kan jag verkligen rekommendera som ett tillbehör till en Bourbon. 




måndag 1 november 2021

Tips för den whiskyintresserade

 

Jag vill tipsa alla nya som gamla whiskyentusiaster ute i landet om sidan https://www.whisky.nu/ som är en mycket intressant och välgjord sida där man kan få veta mer om denna fantastiska dryck och få en massa tips och råd om det mesta runtomkring whisky.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...