Translate

tisdag 29 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Maine

 

Nu när jag gått igenom såna kända whiskystater som Kentucky och Tennessee så är ju egentligen alla övriga delstater såna som gemene man kanske inte direkt förknippar med just whisky.

Maine blev delstat 1820 och är den enda i USA som enbart har gräns till en enda annan amerikansk delstat nämligen New Hampshire resten av gränserna är mot Atlanten och Kanada.

När jag har letat efter destillerier i denna nordöstra del av USA så har jag hittat en del riktigt intressanta ställen och det som kännetecknar så gott som allihopa är att dom är nya med inte så speciellt många år på nacken, det är endast New England Distilling Co som sticker ut och som gjort sprit där sen 1850-talet. Idag producerar dom bla Gunpowder Rye, Tidewalker Straight Bourbon och Rack IV Saison Whiskey.

Två andra destillerier i regionen sticker också ut på grund av att dom gör något så ovanligt i Amerika som single malt. Sweetgrass Farm & Winery Distillery med sin Sunk Haze 7yo Single Malt och så destilleriet Maine Craft som ligger bakom Fifty Stone Single Malt.

Andra destillerier i staten är Split Rock Distilling, Stone Fort Distillery och Wiggly Bridge Distillery och en gemensam nämnare för alla ovanstående sprithantverkare är att dom inte enbart sysslar med just whisky utan det framställs även gin, öl, vin, vodka och rom på dessa destillerier.



söndag 27 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Indiana

 

Det är nog inte så många här hemma som hört talas om Hotel Tango Artisan Distillery, Bear Wallow Distillery, Huber’s Starlight Distillery, Old 55 Distillery, Indiana Whiskey Company och Cardinal Spirits.

Alla dessa destillerier ligger i staten Indiana som blev en del av USA år 1816, en region där det faktiskt låg en hel del destillerier redan i mitten av 1700-talet som producerade Whiskey av både Rye och Corn och där dom nuvarande destillerierna gör alla varianter av Whiskey.

Trots att destillerierna från Indiana som sagt är relativt okända för oss så blev faktiskt Starlight Single Barrel Indiana Straight Bourbon från Huber’s Starlight Distillery vald till den bästa Bourbon Whiskeyn i landet 2019 och slog då bland annat Kentucky och Tennessee ordentligt på fingrarna.


 

torsdag 24 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Tennessee

 

I Tennessee hade man gjort mycket whisky innan man på allvar börjat i dess nordliga granne Kentucky. Faktum är att under inbördeskriget så producerade man så pass mycket whisky att regeringen stoppade tillverkningen så att man istället kunde använda grödorna till att föda armén.

Efter kriget så byggdes whiskyindustrin upp igen, Jack Daniels startade bla 1875 och i början av 1900-talet så fanns det över 100 licensierade destillerier i staten men sen så kom alkoholförbudet i USA och Tennessee var ånyo så gott som torrlagt, denna gång fram till 2:a Världskrigets slut.

Några av dom destillerier som inte försvunnit utan bara legat i dvala, såsom Jack Daniels och George Dickel öppnade igen och satte nu igång på allvar att åter producera whisky.

Tennessee whiskey är ju en egen variant av whisky och ska inte förknippas med Bourbon även om skillnaderna inte är gigantiska men på just Jack Daniels så är man mäkta stolt över att göra en Tennessee variant och där är det inte riskfritt att kalla deras whisky för en Bourbon.

Skillnaden mellan en Tennessee whiskey och en Bourbon är att Tennessee varianten genomgår The Lincoln County Process vilket innebär att destillatet filtreras genom kol från Lönnsirapsträdet i några veckor till någon månad innan lagring vilket ger en extra skjuts i doft , smak och sötma.

Idag så har whiskyindistrin hämtat sig bra och staten har nu 30 destillerier där bland annat Jack Daniels, George Dickel, Prichard’s, Uncle Nearest och Nelsons Green Brier producerar Tennessee whisky medans tex Corsair, Old Dominick, H Clark Distillery och Leiper’s Fork gör olika varianter och där Popcorn Sutton Distillery producerar en oåldrad och ofärgad Corn whiskey.



onsdag 23 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Kentucky

 

År 1795 blev Kentucky USA’s femtonde delstat och det skedde ju i samma veva som det Stora Whiskyupproret i Pennsylvania, vilket förde med sig att mängder med farmare packade ihop sin destilleringsutrustning där och flyttade ner till den nya delstaten.

Det visade sig också att jorden och vattnet i Kentucky var enastående bra för just grödor och whiskytillverkning och det fanns redan några på plats som gjorde whisky på majs, det som senare skulle utvecklas till Bourbon whisky.

Evan Williams som startade 1783 räknas idag som det första kommersiella destilleriet i USA som tillverkade whisky av Bourbontyp, det är dock Baptistpastorn Elijah Craig som annars kallas för The Father of Bourbon. Han ska ha varit den första att ha lagrat sin whisky på nya kolade ekfat vilket ju senare blev en regel vid just tillverkning av Bourbon.

Den tyska familjen Böhm som hade bytt sitt efternamn till det mera USA-klingande Beam släppte ut sin första whisky 1795 under namnet Old Jacob Beam Sour Mash, en whisky som senare skulle döpas om till Jim Beam och som idag är världens mest sålda Bourbon whisky.

Andra whiskymakare i staten är bland annat: Heaven Hill, Buffalo Trace, Woodford Reserve, Maker’s Mark, Bulleit Frontier, Four Roses och Wild Turkey.  



söndag 20 september 2020

En liten tur utanför Stockholm

 

Var ute på landet i helgen, närmare bestämt i Södra Rörvik som ligger några mil norr om Norrtälje där fastighetsägaren Benny bland annat plockade fram två enastående whisky på kvällskvisten.

Glenfiddich Experimental Series 04 Fire & Cane Single Malt är en ovanlig whisky från Glenfiddich på så sätt att den består av en blandning av rökt och orökt malt och som sen fått en slutlagring på romfat. En enastående elegant malt som är djupt fruktig och söt med choklad och en liten mjuk bomullsrök där i bakgrunden.

Vi fortsatte sedan med en Glen Scotia Double Cask Campbeltown Single Malt som legat och gosat i First Fill ex Bourbonfat för att sen slutlagrats i ex Sherryfat från Pedro Ximenez. Söt fruktig med lite chokladkänsla, vanilj och en kryddig avslutning.

Två riktigt bra whisky som gjorde denna helg därute på landet mycket smakrik.




fredag 18 september 2020

Amerikas whiskyregioner: Pennsylvania

 

Jag har ju den senaste tiden gått igenom whiskyregionerna i Skottland och det är inget annat land i världen som egentligen har något liknande men i USA så pratar man faktiskt ibland om just whiskyregioner men då är dessa helt enkelt sorterade i dom stater som delar upp landet.

Så om vi nu då kanske ska kalla dom USA:s whiskystater så är ju Kentucky den överlägset största idag med Tennessee som god tvåa och Bourbonwhiskeyn den varianten som produceras överlägset mest i USA och där då Kentucky är dess nav i världen.

Det har dock inte alltid varit så för fram till 1800-talets början så var staten Pennsylvania den största whiskyregionen i USA. Det var dit dom första Europeiska immigranterna kom och där dom första destillerierna växte fram.

På 1790-talet dock så beslutade regeringen om en spritskatt och det utlöste det sk Whiskyupproret i Pennsylvania som förde med sig att massor med destillerier antingen lade ner sin verksamhet eller flyttade. Sedan dess har destilleringsverksamheten i staten levt ett väldigt tyst och tillbakadraget liv ända fram till år 2011 då Guvernör Tom Corbett undertecknade lagstiftning Act 113 som skulle göra det mycket enklare och billigare att starta upp en destilleringsverksamhet och efter det så har det formligen exploderat i staten som nu i skrivandets stund har inte mindre än 65 destillerier som producerar whiskey, rom, gin och vodka.

Några av dom destillerier som producerar whiskey är Mountain Laurel Spirits med sin berömda Dad’s Hat Rye Whiskey, Stoll & Wolfe, New Liberty, Manatawny, Wigle och så whiskyrebellerna Disobedient Spirits som struntar i regelverk och pekfingrar och lagrar sin Shagbark Hickory Whiskey enligt gammal tradition i Pennsylvania på fat av Hickory och sen så har vi givetvis statens mest kända destilleri Michter’s som startade 1753 under namnet Shenk’s Distillery och som idag räknas som det äldsta licensierade i landet.



måndag 14 september 2020

Skottlands whiskyregioner - Del 6: Islands

 

Då har vi då kommit till den där whiskyregionen i Skottland som ibland räknas som en egen del och ibland tillhörande Highland. Det rör sig ju om alla öar runtomkring Skottland förutom då Islay som ju är en egen region. Personligen så tycker jag att det känns fel att låta dom öarna tillhöra Highland men det kan också vara svårt att känneteckna dessa som en egen region när dom är så utspridda som dom nu är.

Just nu i skrivandets stund så räknar vi i alla fall Islands som den sjätte whiskyregionen. Det går inte att beskriva Island-whisky på ett enda sätt eftersom dom är belägna på så olika håll och i så olika omgivningar både kulturellt och geografiskt.

Om vi börjar norr om det skotska fastlandet så har vi Orkney Islands där dom två nordligaste destillerierna i Skottland är belägna på gångavstånd från varandra. Det berömda Highland Park med sin kraftfulla mäktiga whisky och det nästan okända Scapa som gör en len, mjuk och blommig variant. Om vi sen tar oss västerut så ligger där den större ön Isle of Lewis and Harris där Harris Distillery ligger som har producerat Gin i ett antal år men som nu kommit med sina första buteljeringar whisky. Innanför den ön så ligger Skye där Tallisker Distillery finns med sin rökiga whisky och tittar vi söderut så hittar vi ön Mull och destilleriet Tobermory som producerat både rökt och orökt malt sen 1798, i början under namnet Ledaig.

Söder om Mull så ligger ön Jura med destilleriet Isle of Jura som omringas av fantastiska historier om ön och whiskyn och sen till sist så kommer vi till ön Arran som är belägen innanför landtungan Campbeltown och där destilleriet Isle of Arran ligger och som är ett relativt nytt destilleri som öppnade 1993.

 



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...