Translate

söndag 29 mars 2020

Lördagswhisky den 28 mars 2020



Hade besök igår kväll av min vän Martin Dahl och då medans TV:n som vanligt förmedlade nyheter om Coronaviruset så passade vi på att gå igenom några olika destillat från vitt skilda regioner i världen.

Vi började svenskt med High Coast Älv Single Malt som är en enastående bra whisky. Ung och fräsch med vår i både doft och smak. Vi fortsatte med Glenfiddich 18yo Speyside Single Malt som är lika elegant och vacker som en gammal salongsbåt i trä, ytbehandlad teak och skinande mässing i flaska. Den finländska Teerenpeli Portti Single Malt blev nästa whisky där finsk råhet samsas med mustig fruktighet och så avslutningsvis så tog jag fram en Woodford Reserve Kentucky Straight Rye som jag personligen tycker är en av topparna i rågvärlden just nu.

Innan vi avslutade kvällen så gick vi dock tillbaka till Höga Kusten och deras Ångermannaälvs-hyllning som är en av dom absolut bästa man kan få idag av svensk malt.








lördag 28 mars 2020

Grattis i efterskott whisky!



Även om jag inte satt mig själv i karantän så har jag placerat mig själv i skamvrån med en skäms-strut på huvudet.

Igår var det Internationella Whiskydagen och det hade jag koll på för bara några dagar sedan men igår så hade jag totalt glömt bort det. Jag hoppas att ni andra whiskyälskare därute i världen skötte detta bättre än vad jag gjorde.

Jag säger härmed grattis i efterskott med en Glen Garioch 1797 Founder's Reserve Highland Single Malt från ett av dom äldsta destillerierna i Skottland Glen Garioch (Ska uttalas Glen Geeri). En bra NAS-whisky så här en dag-efter-bemärkelsedagen. Den har en muskelstyrka på 48% och ska enligt producenten ha legat på både ex Bourbon och ex Sherryfat, bra fruktig känsla med bla äppelskal och en kryddigt pepprig avslutning. Den känns ganska ung och lite störig men bra.



söndag 22 mars 2020

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey



Den här whiskeyn testade jag första gången under ett besök på Linköpings Whiskyexpo tidigare i vintras och redan efter första smutten så var jag fast och jag beställde den så fort jag kom hem efter den helgen.

Whiskeyn produceras på destilleriet Woodford Reserve i Versailles / Kentucky som ju är ett lite annorlunda destilleri på grund av att dom förutom den vanligare Bourbonwhiskeyn också producerar Vete, Malt och Rågwhiskey.

Jag gillar deras Bourbon men tycker att den här Woodford Reserve Kentucky Straight Rye är ett par strån vassare. Den är destillerad på 53% Råg, 33% Majs och 14% Korn och har en styrka på 45,2%.

Den har en djup mörk doft med påtaglig tobak, torkat läder och sötma av rörsocker, vanilj och lite marsipan.
Torr känsla i smaken, kryddrik med ektoner och en mix av vanilj och lakrits med en liten syrlig ton av äppelskal på slutet.

Riktigt bra rågwhiskey som just nu finns att beställa på Bolaget till en kostnad av 479 skr.





måndag 16 mars 2020

Teerenpeli Portti Single Malt Whisky



Den här whiskyn från det finländska bryggeriet och destilleriet Teerenpeli beläget på skidorten Lahti är lagrad ca 4 år på ex Bourbonfat för att sen ha flyttats över till ex Portvinsfat där den sen legat och gosat i 1½ år.

Här har man den finländska barrskogen direkt i doften, det är vild natur med trä och skogsbär och lätta vaniljtoner.
Smaken bär på torrt gräs, den är lätt fruktig, kryddigt vass och med en lång ekfatsavslutning.

Whiskyn har en muskelstyrka på 43%, den är varken kylfiltrerad eller färgsatt och finns just nu att få tag på här hemma på bolagets beställningssortiment för den behagliga summan av 826 skr med artikelnummer 82631.

Riktigt bra whisky det här som visar att Teerenpeli kan mixa finsk skarp råhet med mjuk elegans. Jag hade förmånen att av min vän Trollehav få denna i present som jag tror skulle passa excellent utomhus en ljummen sommarkväll men som ju faktiskt var riktigt bra även inomhus en dyster grå och kall marskväll.



onsdag 26 februari 2020

Irländsk Grain och Torsk


Som vanligt när jag assisterar i köket så behöver jag ju någonting som backar upp mig, ikväll så var det i form av Glendalough Double Barrel Irish Single Grain som matchade den där fisken, såsen, riset, osten och broccolin som frugan (givetvis med min ovärderliga hjälp) blandade ihop alldeles enastående.

Den där lätta flyktigt fruktiga smaken med citrustoner, torrt trä och gräs, den långa slutklämmen med apelsinskal gjorde att jag för en stund nästan glömde maten och istället flög iväg ut på landet en tidig vårafton.



fredag 21 februari 2020

Whisky på spåret



Behövde ju någon sjysst whisky till På Spåret och eftersom det programmet handlar om resor så tänkte jag lite globalt och med det menar jag ju då utanför Skottland, Irland och USA och efter att ha rotat lite i mina hemliga gömmor så hittade jag Millstone Oloroso Sherry Cask Dutch Single Malt från Zuidam Distillers i Nederländerna. 

Den här NAS-whiskyn passade alldeles utmärkt till Luuk och Lindströms frågor på TV och speciellt till det kaffe jag också hade bredvid mig eftersom whiskyn är som ett maffigt fikabröd. En fruktkaka med russin och chokladtoner i flytande form, en dessert på 46% i en enastående vacker bärnstensfärgad skrud.



Fredagswhisky den 21 februari 2020



Det är fredag och det fixas och donas här hemma i köket för att få ihop en middag. Nu är det ju inte jag som har hand om den biten utan min fru men jag håller mig ändå i närheten och hejar på och det gör jag just nu med en Cedar Ridge Small Batch Iowa Bourbon Whiskey som med sin milda mjuka bäriga inledning passar perfekt till alla matiga dofter som virvlar runt i köket. Efter den milda starten så bjuder whiskeyn på en najs ton av lantliv och hö innan en Bourbonsötma tar över utan att vara Kentucky-maffig utan lätt och flyktig.

Riktigt bra Bourbon från en av dom få stater utanför Kentucky som faktiskt producerar den varianten av whiskey.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...