Translate

söndag 1 december 2019

Lördagswhiskytest


Den senaste tiden så har jag farit runt, pratat om och hällt upp whisky i andras glas och glömt bort det som står på mina egna hyllor så inför den helgen som precis varit så tänkte jag att jag skulle sätta mig ner och knäcka korkarna på några av dom buteljer som snällt stått och väntat ett tag och till min hjälp så anlände Benny L och fungerade som bollplank och smakjury.

Jag gjorde helt enkelt så att jag ställde upp 13 oöppnade flaskor och så fick Benny välja ut dom som han tyckte vi skulle gå igenom.



Vi inledde eftermiddagen med Bergslagens Sherry Darling Ferie Peat 6yo Swedish Single Malt som visade sig vara en enastående whisky i alla sina beståndsdelar. Från det nedlagda Grythyttans Whisky så har Bergslagens Independent Bottler köpt upp en del fat och dom har sen låtit whiskyn med en viss % rökig malt mogna 6 år i ex Sherryfat av Amerikansk Vitek.

Liten rökig ton i doften, druvor och russin och i smaken som är ganska torr så känner man en djup fruktighet, örtig och med en lite pepprig avslutning. Styrkan ligger på 46% på denna riktigt sjyssta svenska whisky.



Glenfiddich Experiment IPA Cask Finish Single Malt, en vacker mörk bärnstensfärgad whisky i en elegant flaska. En NAS-whisky med en styrka på 43% med fruktiga och örtrika dofter och en fyllig fruktig smak med vanilj och ek. Själva slutlagringen på IPA-fat har ju bara varit i ca 3 månader så någon känsla därifrån var svår att märka men detta är en fantastisk whisky, den är nästan för bra så spänningen nästan uteblir.


Vi stannade kvar hos Glenfiddich för att testa en av deras blended och då blev det en Grant's Oxygen 8yo Blended Grain som var en mycket mild, söt och trevlig whisky med toner av apelsinskal och honung. Riktigt bra whisky med en styrka på 40%.


Den unika Mackmyra SWF 30# 6yo Cask Strength Single Malt med en styrka på 53,4% tog vi sen tag i. Whiskyn är en blandning av rökt malt som legat på ex Bourbonfat och orökt malt som legat på fat av ny svensk ek och denna finns endast i ett antal av 1000 flaskor.

Tuff whisky som inte lämnar en oberörd men ändå med mycket smak av ek, vanilj och frukt. Tjänade på att vattnas lite då den blev mildare och mjukare men utan att förlora i smak.


Tullamore D.E.W. 18yo Irish Single Malt blev nästa destillat. Lagrad på ex Bourbon, Sherry och Portvinsfat och en styrka på 41,3% med fruktiga toner, honung och vanilj och med en rätt skarp och kantig avslutning. En mycket trevlig 18-åring men som vi nog hade väntat oss lite mer utav.


Sist i raden av oöppnade buteljer så blev det ännu en irländare, Writer's Tears Red Head Irish Single Malt från Walsh Whiskey Distillery. Lätt fruktig och honungssöt med vissa juliga toner och choklad. En riktigt trevlig whiskey lagrad på ex Olorosofat och med en styrka på 46%.


Det blev sen två redan öppnade flaskor som åtminstone jag testat ett par gånger, Maker's Mark 46 Kentucky Bourbon och For Pete's Sake Blended Scotch där Benny föll pladask för Amerikanaren och där den rökiga blandwhiskyn i alla fall passerade med godkänt i betyg.


Det var en mycket trevlig och givande eftermiddag där i alla fall nästan hälften av dom pluggade flaskor jag hade nu öppnats och testats och samlingsbetyget för allihopa var faktiskt genomgående väldigt högt och vi var helt ense om att Bergslagens Sherry Darling Ferie Peat 6yo Swedish Single Malt var den whisky som bjöd på mest i både doft och smak.




torsdag 28 november 2019

Whiskyprovning hos SPF i Vaxholm, den 27 november 2019


Det blev att packa ihop ett antal flaskor och tillbehör denna dag och bege sig upp till SPF:s föreningslokal i Vaxholm där 17 stycken nyfikna och intresserade rasade in vid 16-tiden för en whiskyprovning.



Eftersom detta var ett förstagångsmöte så var temat en whiskyintroduktion där vi gick igenom dom fem vanligaste varianterna av whisky som då var Single Malt, Grain, Bourbon, Blended och en rökig Islay, vi pratade lite historia, lite om lagar och regler, tillverkningsprocedurer, grödor, lagring och allmänt om whisky och givetvis om dom drycker vi för dagen hade i glasen.


Vi inledde med Bushmills 10yo Irish Single Malt från världens äldsta destilleri och fortsatte med The Grainman Caledonian 30yo Single Grain från företaget Meadowside Blending Co för att därefter ta en tur över till USA och det lilla familjeägda destilleriet Maker's Mark och deras nyskapande Maker's Mark 46 Kentucky Bourbon.

Åter till Europa och Johnnie Walker Blender's Batch 12yo Sherry Cask Finish från ett av dom mest klassiska blendedföretagen och sen så avslutade vi allting med den hemliga Smokehead Extra Rare Islay Single Malt vars ursprung ännu är höljt i dunkel.

En mycket trevlig och rolig eftermiddag med många engagerade människor, mycket frågor och vad jag kunde se, nöjda smaklökar.



onsdag 27 november 2019

Premier League whisky


Som en hyllning till den fd Manchester United tränaren Sir Alex Ferguson så har Chivas Brothers nu släppt Chivas Regal 13 Manchester United Special Edition Blended Whisky som har en styrka på 40% och som legat och gosat 13 år i amerikanska ex rågfat. Givetvis så stoltserar etiketten med fotbollslagets färger och där finns också en signatur i guld av herr Ferguson själv.

Just nu så finns whiskyn tillgänglig i USA där priset ligger på ca 350 skr.



tisdag 26 november 2019

Riktig rockwhiskey


Att kändisar och band sätter sina namn på vin, öl och whiskyetiketter är ju vanligt, att personerna bakom namnen har engagerat sig i framställningen av produkterna är ju inte lika vanligt.

Gitarristen, producenten och låtskrivaren Neil Giraldo som ju bla skrivit det mesta till sin fru Pat Benatar sen sent 70-tal tillhör den där ovanligare kategorin som nu tillsammans med några kompisar presenterar tre stycken egenhändigt gjorda American Blended Whiskey med samlingsnamnet Three Chord.

Först ut är Three Chord 12yo Blended Bourbon som består av Bourbonwhiskey från Kentucky, Tennessee och Indiana och som har en styrka på 40,7% med ett innehåll av 75% majs, 21% råg och 4% korn...


...sen så är det Three Chord 12yo Twelve Bar Reserve Blended Bourbon som innehåller Bourbon från Kentucky och Tennessee och som har en muskelstyrka av 53,5% och ett innehåll bestående av 75% majs, 21% råg och 4% korn.


Till sist så är det Three Chord Amplify Rye med ett innehåll av hela 95% råg och sen 5% korn och med styrkan av 47,5%.


När dessa på ett enkelt sätt går att få tag i här hemma vet jag just nu inte men jag lovar att hålla ögon och öron öppna för personligen så är jag nyfiken på dom.




lördag 23 november 2019

Paraplywhisky


Är det så att viss whisky produceras med den meningen att den ska fungera som drinkingrediens?

Även om en del whiskymakare säger det så tror jag att det är rent skitsnack. Jag är övertygad om att när viss whisky kommer ut på marknaden där tillverkaren inser att kvalitén inte är som väntat så är det ju en backup att säga att whiskyn är framställd som drinkingrediens och att det är därför som den kanske inte är så njutningsfull som den är, då räddar man ju sitt anseende och slipper taskiga recensioner och så har man ju ändå fått sålt dom där faten som kanske annars skulle ha kasserats.

Jag säger inte att man inte ska använda whisky som ingrediens i drinkar men jag köper inte att en whiskyproducent lägger ner själ och hjärta, pengar och år på att framställa en whisky vars grundmening är att fungera som tillbehör i en paraplydrink.



torsdag 21 november 2019

Den mystiska amerikanaren


Förra helgen så besökte vi Uppsala och när jag åker iväg hemifrån för några dagar så brukar jag ju alltid ha med mig en whisky och den här gången så föll valet på Bulleit Kentucky Straight Bourbon.


För något år sedan så skrev jag på den här sidan om just den whiskeyn och jag tänkte nu ta upp den tråden igen eftersom jag idag vet saker jag inte visste då och som inte många heller visste då eller nu...Eh, om det där lät lite rörigt så beror det på allt runtomkring den här whiskeyn är lite rörigt.

För det första så vet jag nu att whiskeyn inte ska uttalas Bullej som jag förut trodde utan Bullett så då är vi ju åtminstone klara med den delen.

Allting började på 1830-talet då en herre vid namn Augustus Bulleit började framställa whiskey. Han gjorde Rågwhiskey fram till år 1860 då han på ett mystiskt sätt försvann för att aldrig mer återses. År 1987 så tog hans barnbarnsbarn Tom Bulleit upp det här med whiskey igen men gjorde då istället Bourbon men eftersom han inte hade ett eget destilleri så använde han sig av destilleriet Buffalo Trace den första tiden och kunde presentera sina första flaskor 1995.

1997 så köpte det Kanadensiska whiskyföretaget Seagram upp varumärket Bulleit för att dom ville ha en Bourbonwhiskey i sin portfölj och flyttade samtidigt produktionen till destilleriet Four Roses i Lawrenceburg, Kentucky.

Tre år senare så sålde Seagram varumärket Bulleit till jättekoncernen Diageo som förlängde kontraktet med destilleriet Four Roses som fortsatte tillverka whiskeyn till år 2013. Därefter så kom ett antal år som är väldigt diffusa för ingen verkar riktigt veta vem eller var Bulleit Bourbon tillverkades då. Jag läste en intervju med en som jobbat med whiskeyn men han ville inte avslöja någonting om produkten eller produktionen.



Helt plötsligt så öppnade dock ett destilleri 2017 i den lilla staden Shelbyville med bara 14.000 invånare i Kentucky med namnet Bulleit Distilling Co och det verkar ju som om det är just där som whiskeyn idag tillverkas och buteljeras i staden Louisville (4 mil väster om Shelbyville).

Som sagt så har allting varit lite oklart med denna amerikanare men trots det så är det en enligt mig förträfflig Bourbonwhiskey och lite annorlunda på grund av att den innehåller, förutom 68% majs och 4% korn så stor del som hela 28% råg. Med en kostnad på 359 skr så är den ju väldigt prisvärd och på välsorterade bolag så finns det även en Bulleit Rye som också är riktigt bra.



torsdag 14 november 2019

Maker's Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey



På det lilla familjeägda destilleriet Maker's Mark, några mil söder om Louisville i Kentucky så brukar man verkligen inte ändra sina recept och hitta på nya saker men nu så har man faktiskt gjort någonting nytt för första gången sen 50-talet och det är verkligen ingenting som dom ångrar och personligen så är jag också riktigt imponerad av den här Maker's 46 Kentucky Bourbon.

I doften så känner man choklad, mörk sirap, ek och skogsbär med en liten syrlig topp och smaken är fylligt djup, gräddig och kryddig med kanel och örter med en lite pepprig torr avslutning.

En helt igenom enastående whiskey som fått sitt namn efter att när den framställts och lagrats enligt dom regler som gäller för att den ska få kallas Bourbon så töms faten där sen några stavar tas bort för att ersättas med stavar från lagrade rostade franska ekfat. Dessa fat fylls igen med whiskeyn som sen får ligga och gosa i sin nya omgivning ca 11 veckor. Dom här stavarna från Frankrike har profilnr 46 därav namnet på whiskeyn.

Maker's 46 är lagrad minst 6,5 år och har en muskelstyrka på 47%, den finns för nuvarande att beställa här hemma och kostar ca 600 skr.

Väl värd varenda krona.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...