Translate

tisdag 12 november 2019

Glenmorangie x 3 med no happy ending


Glenmorangie kommer nu med 3 st whisky's som i alla fall till en början endast kommer att finnas på flygplatsen i Dubai och i Hong Kong.

Det handlar om Glenmorangie The Accord 12yo som är lagrad på ex Bourbon och ex Sherryfat, Glenmorangie The Elementa 14yo som legat på ex Bourbonfat för att sen slutlagras på nya oanvända kolade fat och så Glenmorangie The Tribute 16yo Highland Single Malt som gosat i ex Bourbonfat och där destilleringsansvarige Bill Lumsden använt sig av lite tillsatt rökmalt som en hyllning till den torvrökta whiskyn destilleriet gjorde för en massa år sedan.

Tyvärr är det ju så att eftersom dessa tre whisky's först och främst ska säljas österut så är den kylfiltrerad, vilket ju känns jävligt sunkigt när man nu ansträngt sig lite med lagringen för att få fram lite nya toner. Detta tog ju bort lite utav spänningen om man säger så.



måndag 11 november 2019

Whiskeyprovning på Eklunds Bakficka i Motala - Lördagen den 9 november 2019



Den här grådaskigt fuktiga lördagseftermiddagen så var vi ett gäng som samlades vid 16-tiden på Eklunds Bakficka i Motala för att psykiskt och fysiskt gå igenom fem varianter Bourbon Whiskey.

Vi började tillställningen med stridsropet Rebel Yell Kentucky Straight och fortsatte med hyllningen till en gammal tillsyningsman John E. Fitzgerald Larceny 6yo Kentucky Straight för att sen ta itu med den i vinflaskor tappade Corner Creek 8yo Kentucky Straight.

Vi lämnade staten Kentucky och begav oss till Iowa där vi lät smaklökarna testa Cedar Ridge Iowa Bourbon för att sen ånyo återvända söderut och avsluta allt med den nyskapande Maker's Mark 46 French Oak Stave Finished Kentucky Bourbon.






Eftermiddagen blev till kväll innan vi hade diskuterat om och kring och smakat färdigt på dessa Amerikanare och vi hade med hjälp av dessa också fått upp temperaturen i själen betänkligt och efter att jag frågat runt lite så verkade det som om Corner Creek och framförallt Maker's Mark var dom två som satt djupast spår bland smaklökarna och jag tror att dom flesta vände hemåt med lite nya kunskaper om whisk(e)y och framförallt Bourbon.



torsdag 7 november 2019

Ny Engelsman på whiskymarknaden


The Lakes Distillery som ligger i norra England har producerat vodka och gin under en tid och kommer nu med sin första whisky med namnet The Lakes Whiskymaker's Reserve No.1 Cask Strength Single Malt som är en tuffing med en styrka på imponerande 60,6%.

Det är en NAS-whisky som har legat och gosat i ex Bourbon, ex Pedro Ximénez och dessutom Franska rödvinsfat och det här är den första i en serie som ska visa upp destilleriets speciella stil. Whiskyn som finns i ett antal av 5922 flaskor och kostar ca 850 svenska papperspengar lär ha dofter av vanilj, choklad, ek och smaker med bla torr frukt, ingefära och apelsin.



onsdag 6 november 2019

unik tax-free whisky


Dom senaste åren så har det blivit mer och mer vanligt att destillerier släpper whisky enbart på tax-free marknaden och det här har ju blivit mäkta populärt bland resande whiskyentusiaster eftersom det ju är lite najs att få tag i en eller flera flaskor som kanske då inte går att hitta hemma. Jag har ju själv passat på att köpa på mig lite såna globetrottersbuteljeringar under mina resor hit och dit.

Nu ska man dock vara lite misstänksam mot dessa "unika" whiskys för det kan faktiskt vara så att du redan har eller har haft en av dessa på hyllan hemma fast under ett annat namn.

Det har framkommit att några destillerier helt enkelt bytt namn och etikett på en redan existerande whisky för att om möjligt pigga upp försäljningen av denna, detta tilltag har ju ingenting att göra med kvaliteten på något sätt men personligen så tycker jag att det är ett ganska fult sätt att sälja sitt destillat på.

Det är ju nästintill omöjligt för oss whiskykonsumenter att veta vilka whisky det rör sig om så vi måste ju förlita oss på ärligheten hos producenterna vilket är ungefär som att lämna in bilen på verkstaden för en genomgång när man själv knappt vet hur man öppnar motorhuven.

Jag vill inte skrämma någon att inhandla sin whisky i tax-freebutiken för om whiskyn är god så spelar det ju inte någon större roll vad den heter och sen så finns det ju faktiskt en hel del intressanta destillat som faktiskt är speciellt framtagna för just tax-free marknaden men jag tänker ändå fortsätta bråka om det här med korrekt info på flaskorna när man ju faktiskt betalar en hel del pengar för dom.



tisdag 5 november 2019

The Grainman - Caledonian 30yo Cask Strength Single Grain Whisky



Destilleriet Caledonian var för 100 år sedan ett av världens största destillerier med koncentrationen i tillverkningen på Grainwhisky. 1988 så lades destilleriet ned och dom fat som fanns i lagerhusen såldes och hamnade på olika håll och kanter. Buteljeringsföretaget Meadowside Blending fick tag i några ex Bourbonfat som legat sen april 1987 och buteljerade dessa i januari 2018 i deras serie The Grainman och denna 30-åring är verkligen en intressant och spännande whisky i graingenren.

Den har dofter av carambola, krusbär och omogna druvor och smaken bär på äpple, ljust bröd, torrt gräs med en lite syrlig topp och något smörig avslutning.

Denna finns endast i ett antal av 277 flaskor, har en fatstyrka på 47,5% och kostar just nu ca 1.700 skr.




Västindisk Skotte


Whiskyföretaget Dewar's har precis kommit med Dewar's 8yo Caribbean Smooth Rum Cask Finish Blended Whisky. Denna whisky med en styrka på 40% har ett pris på snälla 270 riksdaler.

Förutom en grund på Grainwhisky så är det upp till 40 olika Maltwhisky's i den här blandningen som lagrats i 8 år och sen fått en 6-månaders slutagring på Västindiska romfat och enligt Stephanie Macleod som är Master Blender på Dewar's så är det en mjuk och mild, tropisk och smakfull whisky där Skottland möter Västindien.


fredag 1 november 2019

Bruichladdich Sherry Classic Fernando de Castilla Cask Islay Single Malt Whisky



Destilleriet Bruichladdich kanske gör den lättast rökiga whiskyn på Islay i alla fall om man pratar om den whisky dom släpper ut under eget namn för deras sidoprojekt med Port Charlotte och Octomore hör ju till dom absolut rökigaste varianterna av whisky på vår planet.

Den här whiskyn från Bruichladdich Distillery som jag denna gråtunga oktoberdag hade i glaset är av NAS-variant, den är lagrad på ex Bourbonfat för att sen ha fått en slutlagring på spanska ex Sherryfat från Bodega Fernando de Castilla.

Flaskan och burken ser ju verkligen inte ut som någonting som skulle innehålla whisky utan mera någon godislikör och faktum är att det här är godis i alla små detaljer. Doften har en lätt rökighet, den är djup och kraftfull av övermogen frukt och mörk choklad och smakerna bjuder på Sherry, choklad, mörk sirap och vanilj och den där trevliga rökigheten hänger med där i bakgrunden under hela vägen.

Riktigt jädrans najs whisky med en styrka på 46% och med ett pris som är lite osäkert eftersom den inte tillverkas längre.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...