Translate

torsdag 26 september 2019

Ny gammal skotte till Sverige


Destilleriet GlenAllachie som sedan dom startade 1967 levt ett ganska undanskymt och anonymt liv i Speyside-regionen och mest levererat sin malt till blended-industrin kommer nu för första gången med några utvalda årgångsmalter till Sverige och det tack vare grabbarna på Göteborgsföretaget Selected Malts som beslutat sig för att införskaffa lite intressanta grejer som vi whiskyälskare här hemma då ska kunna få njuta av.

Nedanstående buteljeringar finns redan nu att införskaffa på Bolaget:

GlenAllachie 8yo Koval Rye Quarter Cask Wood Finish Speyside Single Malt har först legat och gosat i ex Bourbonfat för att sedan få en slutlagring på fat från det Amerikanska destilleriet Koval som dom haft sin Ryewhiskey i. Styrkan på denna ligger på 48% och priset just nu är 795 kronor.


GlenAllachie 10yo Cask Strength Speyside Single Malt har delat sin tid mellan Oloroso och Pedro Ximénez Sherryfat, har den tuffa styrkan av 58,2% och kostar 878 riksdaler.



GlenAllachie 12yo From The Valley of The Rocks Speyside Single Malt har liksom 10-åringen lagrats på Oloroso och Pedro Ximénez Sherryfat och har en styrka på 46% och ett pris på 665 kronor och om någon undrar över namnet på denna whisky så betyder GlenAllachie på Gaelliska just "Den Klippiga Dalen".


GlenAllachie 12yo Pedro Ximénez Sherry Wood Finish Speyside Single Malt. Den här 12-åringen har först legat på ex Bourbonfat för att sedan få en slutlagring på ex Pedro Ximénez Sherryfat. Den har en muskelstyrka på 48% och kostar nu 879:-.


Det finns nu även en mycket intressant Blended från GlenAllachie som går under namnet MacNair's Lum Reek 12yo Peated Blended Malt och som då först innehåller en viss % whisky från GlenAllachie och sen rökig malt från Speyside och maltwhisky från utvalda Speyside-destillerier. Whiskyn i denna har legat och mognat i 12 år på så skilda fat som ex Bourbon och ex Oloroso Sherryfat, nya oanvända fat och fat som innehållit rödvin.

Styrkan ligger på 46% och priset på 778 Svenska kronor.


Enligt information från Selected Malts så kommer dom inom kort även att hämta hem en en 15, 18 och en 21-åring från GlenAllachie.



onsdag 25 september 2019

Irländsk romwhiskey


Det Irländska destilleriet Teeling som ju inte är rädda för att experimentera med olika fatlagringar har nu precis kommit med Teeling Rum Plantation Cask Irish Whiskey.

Whiskeyn har först lagrats ca 6 år på ex Bourbonfat för att sen få en slutlagring på 12-15 månader på fat från Plantation Rum.

Denna har en muskelstyrka på 46% och finns nu att införskaffa på Bolaget för ca 540 kronor.




Odenmalt från Highland Park


Orkneyöarnas stolthet Highland Park släpper nu den tredje och sista whiskyn i deras Viking Legend Trilogi som kommer ha namnet Highland Park Valfather Single Malt. Etiketten har precis som dom två tidigare i serien designats av den Danska konstnären Jim Lyndvild och bakom hela drycken ligger Master Blender på Highland Park Gordon Motion.

Whiskyn har en styrka på 47% och har lagrats på återfyllda fat (vilket ju är en rätt diffus beskrivning) och kommer att kosta runt 725 kronor.



Ny permanent Ardbeg


För första gången sedan destilleriet Ardbeg lanserade sin 10-åring som en årlig permanent whisky för 20 år sedan så kommer nu Ardbeg Traigh Bhan 19yo Islay Single Malt som kommer att komma ut en gång om året från och med nu.

Traigh Bhan som ska uttalas "Tri-van" är en berömd strand på Hebriderna, mera känd hos ortsbefolkningen som The Singing Sands eftersom vinden och sanden tillsammans skapar ett spöklikt ljud i området är lagrad på ex Bourbon och ex Oloroso Sherryfat och den första utgåvan 2019 kommer ha en styrka på 46,2% och kosta ca 2045 svenska enkronor.


Buffalo Trace släpper exklusiv samling


Destilleriet Buffalo Trace släpper nu sin årliga intressanta samling av antika whiskey's som går under namnet Buffalo Trace 2019 Antique Collection som innehåller 5 verkligt intressanta destillat.

Först ut är William Larue Weller Kentucky Straight Wheated Bourbon där destilleriet menar att man får en dusch av kaffe och vanilj i smakerna och som har en imponerande styrka på 64% som följs av Thomas H. Handy Sazerac Straight Rye med en muskelstyrka på 62% och som bär på smöriga toner och vanilj. George T. Stagg Kentucky Straight Bourbon har en styrka på 58% och ska ha toner av rostad ek, kaffe och vanilj och så en avslutning med körsbär och peppar.

Dom två sista är åldringarna i sällskapet och även godiset om man ser till destilleriets smaknoteringar. Eagle Rare 17yo Kentucky Straight Bourbon på 50,5% i styrka och som ska ha smaker av kokos, karamell och ektoner och så Sazerac 18yo Kentucky Straight Rye med en muskelstyrka på 45% och smaker av mynta, vanilj och sirap.

Den här samlingen släpps nu i dagarna och varje flaska kommer att kosta runt 960 svenska riksdaler.




måndag 23 september 2019

Historien om Irish Coffee och whiskeyn i denna


Irish Coffee är ju en av dom mest klassiska kaffedrinkarna och en drink som man nästan kan få var som helst i världen och allting började en råkall vinterdag 1940 (eller så var det 1941 eller 1942, där är det lite osäkert) i det lilla samhället Foynes på Irland.

12 frusna amerikaner kom med flygbåt till orten och ville ha nåt värmande i baren där Joe Sheridan stod och serverade. Det var vid den här tiden rätt vanligt på Irland att blanda lite whiskey i sitt te men eftersom det denna gång rörde sig om Amerikanare så tog Sheridan kaffe istället. Han hällde i en skvätt Tyrconell Irish Single Malt, en nypa farinsocker och så vispad grädde på toppen och det blev genast succé.
En av gästerna utbrast:
-Qiute a good coffee, is it Brazilian?
Svaret från Joe Sheridan blev då:
-No sir, It´s Irish.

10 år senare så satt en av dessa passagerare, Stanton Delaplane tillsammans med sin vän Jack Koeppler som då ägde restaurangen Buena Vista i San Fransisco och försökte återskapa drinken som Stanton fått på Irland men dom lyckades inte komma i närheten av den smaken.

Dom tog då helt sonika och flög tillbaka till Irland där dom upptäckte att dom bara kunde få smaken dom var ute efter genom att använda sig av Irländsk whiskey så då började dom importera sådan och började sälja drinken i Kalifornien där den senare spreds över hela världen. Jack Koeppler experimenterade en del med drinken och kom till slut fram till att Tullamore D.E.W. Irish Blended var den whiskey som var bäst lämpad för en Irish och så blev det och än idag så blandas det 2000 Irish Coffee med den whiskeyn som ingrediens per dygn på Buena Vista.

Det är ju vanligare här hemma och på många andra ställen världen över att ha Jameson Irish Whiskey i drinken och varför det har blivit så är oklart men det rör sig antagligen om att Jameson är en jättekoncern och har kunnat påverka restauranger och barer på ett annat sätt än Tullamore och många bartenders menar på att det ska vara så men får man tag i en man/kvinna bakom bardisken som verkligen vet vad dom sysslar med så brukar dom veta vad som gäller också även om det knappt är någon som vet vilken whiskey som användes av Joe Sheridan den där kalla vinterdagen på 40-talet.

Jack Koeppler och Stanton Delaplane försökte ju först med Bourbon som inte gick alls och sen så testade dom även med Skotsk whisky som även den var för hård och kantig så det ska helt enkelt vara en trippeldestillerad Irländare och läser man ett recept på Irish Coffee så brukar det oftast bara stå Irländsk Whiskey utan att man går närmare in på vilken variant det ska vara.

Den bästa Irish Coffee jag personligen druckit har jag inte fått ute på krogen utan från min fd granne Jensa som ju inte enbart är min fd granne utan även fd krögare och bartender och som under våra år som grannar räckte över ett antal enastående såna kaffedrinkar över balkongräcket men annars så är inte Irish Coffee en favorit och jag säger lite som Stanton Delaplane som efter några år tröttnat på den drinken som han varit med och gjort känd globalt:
- Problemet med Irish Coffee är att den förstör tre goda ting, kaffe, whiskey och grädde.




måndag 16 september 2019

Roe & Co Irish Blended Whiskey



Det anrika destilleriet George Roe & Co i Dublin som slutade tillverka whiskey 1926 börjar nu så sakteliga röra på sin mångårigt stela lekamen igen, destilleriet kommer i år ånyo öppna upp och redan nu så finns det en blended på marknaden att införskaffa. 

Roe & Co Irish Blended Whiskey innehåller en blandning av grain och maltwhiskey, har lagrats på ex Bourbonfat och har en styrka på 45%, den är icke kylfiltrerad och inte färgad.

Den har en mjuk krämig doft, söt och med en lite syrlig topp. Smaken är mild men kryddig med pärontoner och vanilj, lime och så en lite tuffare avslutning.

Riktigt trevlig whiskey som bådar gott inför fortsättningen.




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...