Translate

fredag 30 augusti 2019

Rebel Yell Kentucky Straight Bourbon Whiskey



Lux Row Distillery i Bardstown / Kentucky som gör denna whiskey har ju precis uppdaterat sin portfölj av Rebel Yell där flaskorna har fått en helt ny design (Lite knubbigare) så utseendet på den flaskan jag har i min ägo är numera en utdöende variant.

Receptet på denna whiskey har bytt ägare ett antal gånger sen 1850-talet och även namnet har ändrats ett par gånger men sen 1950-talet så heter den i alla fall Rebel Yell där namnet är ett gammalt stridsrop från Amerikanska Inbördeskriget och som nu Heaven Hill har rättigheterna till.

Muskelstyrkan på denna är 40% och det här är en så kallad Wheated Bourbon vilket innebär att förutom innehållet av 80% Majs så är resterande % av Vete.

Doften på den är smörig och krämig med toner av honung och vanilj och den är faktiskt lika mjuk och len i smaken, den är bomullslik och smakrik, fyllig och blommig med russin, ek och puffar av lite tobak. En riktigt trevlig Bourbon.

Denna går att beställa på Bolagets Beställningssortiment https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/rebell-yell-8581601 och kostar i skrivandets stund 622:-.




torsdag 29 augusti 2019

John Crabbie


Det skotska företaget John Crabbie & Co är ett sånt där företag som haft sina långa fingrar med i det mesta som handlar om dryck i det landet. Dom startade upp redan 1801 då dom köpte ett gammalt Porterbryggeri där dom snart började med att blanda sin egen Blended Whisky. Dom köpte sen upp Haddington Distillery som då blev huvudleverantör av den Grain Whisky dom behövde till sin blended. Det dröjde inte länge förrän dom började producera Gin och olika frukdrycker, Vin och Ginger Beer och försvann från whiskykartan men nu så släpper dom helt plötsligt NAS-whiskyn Crabbies Yardhead Single Malt där innehållet av malt whisky kommer från icke namngivna destillerier och dessutom så har dom själva precis startat upp två destillerier där dom om några år kommer att presentera sina egna destillat.

Just den här whiskyn har en styrka på 40% och kommer kosta ca 350 kronor vilket ju är väldigt överkomligt. Nu ska ju sägas att dom som smakat denna rent som whisky inte har varit så där jättepositiva men företaget menar på att denna är mera tänkt att användas som en drinkingrediens än en whisky att sitta och njuta av så då kanske vi har en förklaring till den svaga betygsättningen.




måndag 26 augusti 2019

Cedar Ridge Iowa Bourbon Whiskey



Cedar Ridge Winery & Distillery i Iowa började producera whiskey 2005 och är det första destilleriet som öppnat i den staten sen förbudstiden i USA upphörde och eftersom detta är majs-staten nummer ett i landet så odlar dom givetvis sin egen majs.

Destilleriet producerar ett par varianter av whiskey och den som jag denna gång hade i glaset var Cedar Ridge Iowa Bourbon.

Lätt men ändå bred och fyllig i doften men inte så djup och mörk. Toner av apelsinskal och lite vanilj kan kännas.
Lätt fruktig i smaken och majsen märks med en liten vaniljton och karamell och eftersmaken har ett uns pepprighet med en liten syrlig topp.

En snäll men smakrik och god whiskey med en muskelstyrka på 40%. Denna finns just nu att beställa på https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=cedar%20ridge för 728 riksdaler.
  



söndag 25 augusti 2019

Whiskeyprovning på Lilla Barkarby (2019-08-24)



Vid 17-tiden denna lördag så var vi 14 personer som möttes upp på Lilla Barkarby för en whiskeyprovning där den Amerikanska varianten Bourbon var kvällens tema. Vi gick igenom lite historia om just denna whiskey och så pratade vi lite om dom speciella fat som används till den.

I tur och ordning så testade vi Cedar Ridge Iowa Bourbon för att sen gå till Rebel Yell Straight Bourbon och Corner Creek 8yo Kentucky Straight Bourbon för att sen sätta tänderna i John E. Fitzgerald Larceny 6yo Kentucky Straight Bourbon och avsluta med höghöjdswhiskeyn Colorado Straight Bourbon.

Som en liten bonus så hällde vi sen upp en Jim Beam Honey som ju enligt gällande regler inte får säljas som Bourbon eller ens Whiskey faktiskt. Denna går under benämningen Whiskeylikör och inget annat. Den innehåller dock en 4-årig Jim Beam och sen äkta honung som smaksättare på det.




Det verkade som om alla var nöjda efter ett par timmars genomgång av dessa whiskey och några var faktiskt riktigt överraskade över den här samlingen som innehöll en del ovanliga dofter och smaker. Det är svårt att sätta fingret på vilken som var populärast, det var väldigt olika på den fronten men alla var nog eniga i att Colorado Straight Bourbon Whiskey var den som stack ut mest och som man nog utan facit aldrig skulle kunna tro vara just en Bourbon.




fredag 23 augusti 2019

Irländsk Trekant, Återuppväckt Skotte, Rökigt för Resande och Gamla Teddy


Det Irländska Jameson kommer nu med en whiskey som endast kommer att finnas ute på Tax-Free marknaden. Jameson Triple Triple Irish Whiskey har fått namnet efter att all whiskey i flaskorna har destillerats tre gånger sen så har Master Blender Billy Leighton tagit whiskeyn från tre olika fat, ex Bourbon, ex Sherry och ex Malaga Vinfat för att sen viga dessa samman.

Whiskeyn har en styrka på 40% och kommer att kosta ca 345 kronor



Highland destilleriet Brora som ju stängde 1983 ska ju nästa år åter börja producera whisky och firar 200 års jubileum i år eftersom dom startade 1819 och släpper nu ut en whisky i fat som legat och väntat på just detta kalas.

Brora 40yo - 200th Anniversary Edition Cask Strength Highland Single Malt har legat på 12 Amerikanska Hogshead-fat finns i 1.819 buteljer, har en muskelstyrka på 49,2% och kommer att kosta ca 53.340 riksdaler per flaska. Dags att prata lite allvar med sin bankman kanske?



Destilleriet Lagavulin ute på Islay kommer nu att släppa en 10-åring som sen kommer att vara en stadig medlem ute på Tax-Free marknaden. Den här whiskyn har legat på två olika fat från USA,  ex Bourbonfat och så ex bourbonfat som genomgått STR metoden. (Vill någon veta vad detta innebär så fråga gärna)

Whiskyn Lagavulin 10yo Islay Single Malt ligger på 43% i styrka och kommer för alla svenska resenärer kosta 595 kronor.



1953 så började Teddy MacleanOban Distillery, han arbetade sig upp till att bli Master Distiller och fick snart namnet Old Teddy. Hans son Teddy Jr började arbeta på destilleriet 1985 och idag så jobbar barnbarnet Derek Maclean också på samma destilleri och för att hylla den här whiskyfamiljen så släpps nu Oban Old Teddy 14yo Cask Strength Highland Single Malt.

Whiskyn har en muskelstyrka på 51,7% och priset kommer att ligga på typ 1.778 kronor.




  

onsdag 21 augusti 2019

Byte på balkongen


Martin D. gjorde en insats i helgen och hjälpte till med att krama ur dom sista dropparna ur rariteten Wemyss Malts - Invergordon 1988 Lemon Cheesecake Single Grain så då blev det ju nu dags att åter presentera balkongen för en ny kompis som denna gång blev Jura 12yo Single Malt som med sin enastående lätta rök och torra gräsiga toner kommer att passa alldeles utmärkt därute under dom kommande kvällarna som nu har blivit något svalare...Välkommen.





fredag 16 augusti 2019

Oöppnad och öppnad whisky


Personligen så är det väl inte så ofta som jag köper en whisky ute på krogen, när det händer att jag intar en whisky ute på lokal så är det ju oftast i samband med någon provning och då handlar det ju så gott som alltid om oöppnade flaskor som gör sin debut just då.

Tyvärr så är det ju väldigt sällan att en flaska är oöppnad när du beställer en whisky över disk och även om ju detta är att föredra så förstår man ju att det är en liten chans att få vara först för det är ju så att finns det en intresserad själ i baren som sköter inköpen av alkohol så vill ju han/hon givetvis testa varorna innan dom ställs på hyllorna för gästerna.
Vi på utsidan av bardisken får ju alltså helt enkelt räkna med att flaskan är öppen när vi beställer ett glas och detta är ju helt okey om den inte varit öppen alltför länge, en whisky som varit öppen för länge tappar doften och smaken och ju mindre det är i flaskan ju fortare går det för syret fungerar lite som en parasit för whiskyn och helt enkelt stjäl dofter och smaker. Mest märks detta på tyngre och rökigare varianter.

Hur ska vi som konsumenter veta hur länge en flaska varit öppen då? Ja, det är ju svårt. Om man kan få veta när flaskan är inköpt så kan man ju nästan garantera att den också är öppnad ett tag efter det men inte tusan står man och dividerar med en bartender eller en krogägare om inköpsdatum av varorna. Om man kan få titta på flaskan och kan se när whiskyn är buteljerad (om det handlar om en malt) så får man ju en liten vink om när ungefär den kan vara öppnad men annars så är det ju en chansning som måste göras om man nu vill ha en whisky på krogen.

Hemma är det ju lättare för har man whiskyn stående upprätt och inte i direkt solljus och håller koll på korken om denna är av en naturell variant så kan man ha sin whisky öppnad ett bra tag och är flaskan oöppnad så kan den stå i en livstid. Men som sagt, är flaskan öppnad och mer än halva innehållet försvunnit så kan det vara dags att bjuda över några vänner och dela på resten så fort som möjligt för även om jag nu sagt att whiskyn håller länge i rätt miljö så har jag inte menat att ni ska låta flaskorna stå längst in i barskåpet och samla damm, drick den medans den är fräsch!




Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...