Translate

torsdag 25 oktober 2018

Millstone American Oak 10yo Dutch Single Malt Whisky




Oktoberöl i all ära men när man en tisdag kommer utifrån ett fuktigt råkallt Stockholm in på Waza och häller upp ett glas whisky, i detta fall den Holländska Millstone American Oak 10yo Dutch Single Malt och känner hur den verkligen värmer kroppens alla hörn, synliga och mindre synliga då väljer jag nog helst den senare oktobervarianten.

Den här whiskyn från Zuidam Distillers som har fått mysa i Bourbonfat har en i början lite stickig parfymig, rätt rå och oborstad doft men som när den fått lite värme mjuknar rejält och presenterar en najs mild fruktighet med honungstoner.

Smaken är till början mullig och mjukt fruktig med honung och vanilj för att sen bli lite torr i mitten och ha en pepprig avslutning.

En perfekt höstvärmare för kalla och trötta ben.





fredag 19 oktober 2018

Old Malt Cask - Deanston 18yo Single Malt Whisky




Jag stod och rotade lite i fyndlådan på Waza och hittade en 18-åring från Deanston Distillery som företaget Hunter Laing gett ut i sin serie Old Malt Cask och eftersom whisky från Deanston inte är en sån där daglig kompis man springer på så var jag ju självklart nödgad att inmundiga några droppar.

Den här som det endast finns 628 flaskor av har en muskelstyrka på 50% men känns ändå lätt fruktig i doften, lite olja och med citrus på toppen.
Smaken är djupare fruktig och med en känsla av torrt gräs, läder och äpple på slutet.

Mycket trevlig whisky som jag satt och njöt av en torsdagseftermiddag på Waza medans trafiken började tätna utanför på Wallingatan och det på insidan började planeras för kvällen.





tisdag 16 oktober 2018

The Single Malts of Scotland - Tamnavulin 21yo Speyside Single Malt Whisky




I dom välfyllda hyllorna på Restaurang & Bryggeri Waza så hittade jag denna 21-åriga Tamnavulin som Speciality Drinks Ltd har gett ut i sin serie The Single Malts of Scotland och jag kunde givetvis inte låta bli att avlägsna några droppar ur flaskan som är en av endast 328 stycken i världen.

Denna är inte kylfiltrerad vilket ju känns bra, den har en muskelstyrka på 48,2% och i doften så finns det en liten oljig touch, en hel del fruktiga toner och örter.

Smaken har en bra honungssötma med päron och torrt gräs och den känns förvånansvärt lätt trots sin ålder med en relativt kort eftersmak av ekträ och lite peppar.

Mycket trevlig.



tisdag 9 oktober 2018

Hellyers Road Pinot Noir Finish Tasmania Single Malt Whisky





Det mesta som kommer från Skottland när det handlar om whisky har en hög kvalité i både doft och smak oavsett om det är en blended, malt eller en grain.
Man vet oftast ungefär hur det kommer att smaka och det gör ju ingenting så länge det är riktigt gott men om det nu är så att man vill välja bort det där säkra goda mot någonting osäkert spännande istället, ja då ska man helt enkelt vända på sig och blicka ut i världen för det mest spännande händer utanför dom brittiska öarna och Hellyers Road Distillery på ön Tasmanien är just ett sånt där spännande destilleri.

Whiskyn Hellyers Road Pinot Noir Tasmania Single Malt har mognat okänt antal år på ex Bourbonfat för att sen ha gosat 6 månader i Franska Pinot Noirfat och har en muskelstyrka på 46,2%.

Producenterna menar på att whiskyn framkallar och tydliggör hela den Tasmanska regnskogen för konsumenten.
Må det vara hur det vill med detta, personligen har jag inte varit på plats så är det så att jag fick i mig lite av deras regnskog i själen efter att ha testat denna så är väl det najs då.

Den är lite svår i doften men jag kände lite citrus och en viss sötma, något skarp och spretig.
Kryddig och örtrik smak med viss citruston, smörkola och en trevlig känsla av torrt gräs för att sen i eftersmaken få lite pepprig cigarr över sig.

Mycket trevlig och framförallt spännande whisky från andra sidan jordklotet.



tisdag 2 oktober 2018

Edradour 11yo Chateauneuf du Pape Finish Straight from The Cask Highland Single Malt Whisky




Ett av världens minsta destillerier Edradour har en serie av whiskys med namnet Straight from The Cask och det är ju också precis vad denna serie handlar om. Whiskyn är tappad på flaska direkt från fatet utan inblandning av några utomstående komponenter.
Den whiskyn som jag nu hade i min hand var en tonåring med den något ovanliga åldern av 11 skotska vindpinande vintrar som efter att ha legat på ex Sherry-fat från 2002 till 2011 flyttats över till franska ex Chateauneuf du Pape-fat där den sen fått ligga och gosa till sig i två år innan den buteljerades 2013.

Whiskyn har en enastående vacker färg, den lyste verkligen upp barmörkret där jag satt med den och det var nästan så att en annan som behöver läsglasögon för att kunna ta sig fram i livet kunde tyda etiketten på flaskan bara genom att ha glaset stående bredvid.

Muskelstyrkan ligger på hela 57,6 och det känns i den tunga söta viniga doften där man kan känna toner av både äpplen och plommon.
Dock inte obekvämt spritig på något sätt.

Mustigt kraftig i smaken med en palett av övermogen frukt, nötig och med toner av bär och så finns det en liten rökighet där i bakgrunden och så avslutas allt med en lång ekig eftersmak med karamell och lite torkat läder på toppen.

En riktigt sjysst njutbar malt och den var så pass bra så att jag struntade helt enkelt att testa den med några droppar vatten i.
Be mig bara inte efter några glas att uttala namnet på denna, det är svårt som det är utan inblandning av alkoholhaltig dryck.



torsdag 30 augusti 2018

Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt Whisky




Eimverk Distillery på Island är först ut i det landet med whisky och jag, min bror och far hade förmånen att i augusti 2017 testa Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt på plats i baren på hotell Eyja Guldsmeden i Reykjavik.

Den här whiskyn är ju som namnet antyder väldigt ung, det är knappt en fjortis i whiskyvärlden och den har precis passerat gränsen för vad man får kalla whisky och därför så blev jag, eller vi väldigt förvånade att den ändå hade så pass mycket att erbjuda.

Det finns en rå och ruffig ton i doften som verkligen berättar hur ung och spretigt omogen den är men sen så förvånar den smaklökarna genom att ha en mild smak med peppriga ytterkanter, ektoner och torkat läder och en liten karamellig sötma på toppen.

Den är lagrad på amerikanska Bourbonfat, alla ingredienser är inhemska och på grund av det kalla klimatet på Island som dom ju har året om så är man där tvungen att använda 50% mer grödor per flaska än tex i Skottland.
Den har en muskelstyrka på 47% och innehar en ålder på max 4 år.

Det ska minsann bli väldigt intressant att se vad detta destilleri i Gardabaer strax söder om Reykjavik kommer upp med framöver.



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...