Translate

torsdag 30 augusti 2018

Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt Whisky




Eimverk Distillery på Island är först ut i det landet med whisky och jag, min bror och far hade förmånen att i augusti 2017 testa Flóki 1st Impression Icelandic Young Malt på plats i baren på hotell Eyja Guldsmeden i Reykjavik.

Den här whiskyn är ju som namnet antyder väldigt ung, det är knappt en fjortis i whiskyvärlden och den har precis passerat gränsen för vad man får kalla whisky och därför så blev jag, eller vi väldigt förvånade att den ändå hade så pass mycket att erbjuda.

Det finns en rå och ruffig ton i doften som verkligen berättar hur ung och spretigt omogen den är men sen så förvånar den smaklökarna genom att ha en mild smak med peppriga ytterkanter, ektoner och torkat läder och en liten karamellig sötma på toppen.

Den är lagrad på amerikanska Bourbonfat, alla ingredienser är inhemska och på grund av det kalla klimatet på Island som dom ju har året om så är man där tvungen att använda 50% mer grödor per flaska än tex i Skottland.
Den har en muskelstyrka på 47% och innehar en ålder på max 4 år.

Det ska minsann bli väldigt intressant att se vad detta destilleri i Gardabaer strax söder om Reykjavik kommer upp med framöver.



tisdag 28 augusti 2018

Isle of Skye 12yo Blended Whisky




Den här Isle of Skye 12yo Blended Whisky som produceras hos Ian Macleod Distillers innehåller malt och grainwhisky som då legat på fat i 12 år innan dom blandats ihop.

Den har en djup fruktig doft med nötter och honung och en mycket trevlig mild och lätt rökig smak med karamell och vanilj, läder och farinsocker och en relativt lång eftersmak. Denna känns faktiskt inte alls som en vanlig blended, den har bra mycket bredare vingar än den och är en alldeles utomordentligt trevlig whisky.




torsdag 23 augusti 2018

Teeling Rum Cask Blended Irish Whiskey




Familjen Teeling i Dublin på Irland har ju verkligen whiskey i sina gener.
Walter Teeling startade ett litet destilleri redan 1782 och det destilleriet lades ner 1923 men då under den mer kände ägaren John Jameson.

Bröderna Jack & Stephen Teeling öppnade ånyo upp det gamla familjedestilleriet 2015 och har sedan dess hunnit med att presentera några varianter whiskey.

Den här Teeling Rum Cask Blended Irish Whiskey har ju som man kan avläsa av namnet slutlagrats på ex romfat och har en muskelstyrka på 46%.

Den har en enastående söt doft av solmogna päron, gräs och äppelskal och smaken är torr, kryddig och krispig med toner av gräs och vanilj.
Den där touchen av rom som jag väntade mig uteblev faktiskt men det gjorde inte så mycket för den här var så pass bra ändå och jag antar att dessa ex romfat har bidragit till alla dessa smaker som den bär med sig i alla fall.




onsdag 22 augusti 2018

Gordon & McPhail - Glenburgie 1964, 46yo Speyside Single Malt Whisky




På den lilla orten Alves i dom norra delarna av Speysideregionen så ligger destilleriet Glenburgie och där har det gjorts whisky sen 1810 men destilleriet fick inte sitt nuvarande namn förrän 1871.

Den här 46-åringen som jag hittade när jag botaniserade runt lite i den eminenta samlingen på Restaurang & Bryggeri Waza har lagrats på Sherryfat, fylldes på flaskor 2010 och har en muskelstyrka på 43%.

Att jag lade beslag på just denna var ju framförallt årtalet som vi ju har gemensamt men också därför att jag provade den här whiskyn på Bishop Arms i Jönköping år 2010 då den precis hade släppts på marknaden. Jag vet att jag tyckte den var fantastiskt god då men nu har det ju ändå gått 8 år och saker och ting kan ju hända både med dryck, tycke och smak.


Doften är mustig och fruktig med en hel del nötighet och smaken söt av marmelad, frukt och honung och så en tuff pepprig ton mot slutet.

Enastående whisky i alla beståndsdelar och den var nog faktiskt ika bra denna gång som förra gången.




fredag 17 augusti 2018

The Holy Spirit of Sweden Rock Black label 10yo Speyside Single Malt Whisky




Det är ju vanligt idag att kändisar, artister och band hyr ut sitt namn på vin, rom, öl och whiskyetiketter men vad som inte är så vanligt är att det smakar någonting som får en att komma ihåg vad det stod på flaskan.

The Holy Spirit of Sweden Rock Black Label 10yo Speyside Single Malt är faktiskt ett undantag i den samlingen. Vad man vet så har whiskyn producerats på ett destilleri i Speysideregionen men vilket detta är förblir en hemlighet och eftersom just Speyside är ett av Skottlands absolut tätaste destilleriregioner så finns det ju några att välja emellan.

Ganska skarp inledning i doften, lite parfymig och så finns där lite vanilj och arrak.

Smaken bär på torrt gräs och frukt och den är tuff med en hel del muskler och så bjuder den på en lång värmande eftersmak.
Om meningen var att bjuda på en rock n roll whisky så har man ju helt klart lyckats med detta för det här var en cool bekantskap.




onsdag 15 augusti 2018

Bowmore 12yo Islay Single Malt Whisky




Bowmore Distillery är ett av dom absolut äldsta destillerierna i Skottland och har producerat whisky ute på Islay sen tidigt 1800-tal.

Den här klassiska 12-åringen med en styrka på 40% har ju varit med ett tag nu och designen på både flaska, kartong och burk har ändrats med åren.


Den har en djup rökighet i doften där man kan ana lite fruktiga toner i bakgrunden och en citrustouch på toppen.

Det är en skarp rökighet som man får i den första sippen och som sätter sig direkt men som någon sekund senare försvinner då whiskyn mjuknar rejält bara för att sen åter komma tillbaka och ligga kvar en bra stund.

När jag går tillbaka efter en stund och låter näsan gå igenom den för andra gången så har rökigheten tagit ett kliv tillbaka och istället släppt fram toner av torrt gräs och honung.

Andra smakomgången är pepprigt kryddig med torkat läder och en mildare rökighet som fyller munhålan bra.

Trevlig och behaglig vardagswhisky även om den inte är så spännande och sen så har den ett minus och det är att den har både kylfiltrerats och färgsatts vilket är någonting jag inte tycker om.




torsdag 9 augusti 2018

Auchentoshan 10yo Single Malt Whisky




Vid området Kilpatrick Hills i regionen Lowland så ligger destilleriet Auchentoshan som är det mest kända destilleriet i den regionen och som har producerat whisky sen 1823.
Dom är ett av få destillerier i Skottland som trippeldestillerar sin sprit, en teknik som annars nästan bara används på Irland.

Whiskyn från Auchentoshan kallas i Skottland för The Breakfast Whisky och det på grund av att den är så mild och mjuk så att den lika gärna kan serveras till frukost.

Den här 10-åringen är en av deras klassiker och som ändå är lite tuff i doften, den känns ung och spretig med frukttoner och så en viss nötighet.

Den har en muskelstyrka på 40%, är mjukt fruktig i smaken, lätt och behaglig men den känns lite för intetsägande och någon spänning infinner sig aldrig och det gör att den tyvärr känns lite tråkig men kan absolut vara någonting att börja med när man bestämt sig för att ge sig in i maltwhiskyvärlden. 
Tyvärr så producerar inte Auchentoshan denna längre så får man tag i någon flaska ute så kostar den en del



Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...