Translate

fredag 16 mars 2018

Johnnie Walker 18yo Platinum Label Blended Whisky





Denna whisky från Johnnie Walker är en elegant och stilren uppenbarelse, inte bara för designen på flaskan utan även lådan som whiskyn ligger och vilar i.

Om inte doften är lika elegant så är den ändå riktigt intressant där man får en känsla av att befinna sig på en gård ute på landet, en lite blåsig dag i oktober där man går in i en lada för att komma undan vinden och får dom där dofterna av inoljade redskap, hö, läder och en viss lite rökig ton och där smakerna sen bara förstärker den upplevelsen som dofterna påbörjade.

Torrt gräs, läder och så en del nötiga inslag, en liten sötma av godis också innan en ganska lång och tuff eftersmak tar vid och som får en att blunda en stund innan det är dags att återvända från den där gården ute på landet och öppna ögonen för att inse att man istället sitter på sitt rum i mars där det är 10- grader utanför fönstret.

En mycket behaglig whisky som håller en styrka på 40% och där all malt och grainwhisky som ingår i den har legat på fat i 18 år.





fredag 9 mars 2018

The Kincardine Blended Malt Whisky




Victor Alexander Bruce, den 9:e Earlen av Elgin, den 13:e Earlen av Kincardine föddes i Skottland 1849 och han var en framgångsrik politiker både i hemlandet och i Indien.

Hans barnbarnsbarn Alex Bruce, numera Master Blender på whiskyföretaget Adelphi ville pussla ihop en whisky som skulle vara en hyllning till sin farfar och även samarbetet mellan Skottland och Indien.
Från Skottland valde han ut varsitt Sherryfat med singel malt från The Macalllan och Glen Elgin och så ett ex Bourbonfat från det Indiska destilleriet Amrut och slutresultatet blev  The Kincardine Blended Malt med en styrka på 52,9%.

Doften på denna är väldigt fruktig och örtrik med en liten stickig ton men som sen går över till djupare övermogen frukt och rörsocker.

Smaken är till en början rätt tuff men förvandlas sakta och blir mild och mjuk, det är som om en boxare som efter en rak höger kommer fram och hjälper motståndaren på fötter, smeker ens kind och ber om ursäkt.

Mellan dom behagliga fruktiga och somriga tonerna så får man känslan av att befinna sig i en lada med torrt gräs och en touch av läder och precis när man vandrar ut därifrån så känner man en svag bitter ton.

Denna är riktigt bra.





torsdag 8 mars 2018

The Macallan Estate Oak Highland Single Malt Whisky



En NAS-whisky designad The Macallan Distillery som håller en muskelstyrka på 40% och enligt destilleriet ska ha lagrats på allra finaste europeiska Sherryfat och Bourbonfat.

Nu vill ju dom på Macallan få oss whiskyköpare/drickare att tro att denna whisky har lagrats på båda dessa fat i olika omgångar men jag personligen är övertygad om att detta släpp innehåller två olika whisky varav den ena lagrats på Sherry och den andra på Bourbonfat och som sen blandats ihop.
Detta skulle då med andra ord röra sig om en blended malt, vilket ju dom flesta NAS faktiskt är.

Nog om vad jag tror nu ska jag istället gå in på vad jag tyckte om denna whisky som var en ganska mörk bärnstensfärgad dryck med en för min näsa väldigt behaglig fruktig inledning och som bar med sig vissa toner av päron.

Sötman som var behaglig i doften blev nästan för mycket när jag sen smakade på den.
Whiskyn var faktiskt lite för tungt sliskig och för att råda bot på detta så presenterade jag den för några droppar vatten som gjorde den bra mycket mildare och dessutom så kom det fram lite trevliga detaljer med honung, blomster och ek och så en relativt lång och värmande eftersmak efter det.

Visst var denna rätt god men den kändes lite karaktärslös och det var liksom inte så mycket som man direkt la på minnet.



måndag 26 februari 2018

Speyburn Bradan Orach Highland Single Malt Whisky




Trots att Speyburn Distillery är ett av skottlands mest fotograferade destilleri pga sitt vackra läge på en sluttning i Rothesdalen i Speysidedistriktet så är whiskyn nästan okänd här hemma i Sverige.
Nästan allting som produceras på destilleriet exporteras till USA där dom har sin största marknad.

Den whisky jag hade i glaset var en Speyburn Bradan Orach Highland Single Malt som är en hyllning till dom laxar som finns i floden Spey i närheten och som är ett populärt tillhåll för sportfiskare.
Bradan Orach är Gaelliska och betyder "Den Gyllene Laxen".


Den har en lätt fruktig doft med lite flyktiga toner av päron och äpple och så en något stickig avslutning.

Smaken sen är lika lätt som doften, något vattnig men en sötma av frukt och honung och en lite torr slutkläm.

Allting är dock lite svävande, det är liksom ingenting som riktigt fäster.

Trevlig whisky men ingen som ger några bestående intryck direkt.





måndag 19 februari 2018

The Glenlivet Nádurra 16yo Single Malt Whisky




The Glenivet är det destilleri som säljer näst mest maltwhisky i världen efter Glenfiddich och i USA så innehar dom första platsen.

Nádurra betyder naturlig på Gaelliska och det namnet har denna whisky fått för att det är en cask,
dvs att den efter att ha lagrats 16 år på Bourbonfat buteljerats direkt på flaska utan någon som helst inblandning av någonting mer än det som redan fanns där från början.

Den här är alltså en whisky som man kan köpa varje år och den kan då smaka lite olika varje gång och dessutom skilja sig i styrka.

Just denna jag hade i glaset hade en muskelkraft på 48% men det var ingenting som näsan kände av när dom första tonerna letade sig in.
Behagligt mjuk och len som en sommarbris med lätta söta honungstoner och det där är något som sen hänger med när man smakar av den.

Honung, vanilj, nöt, en äng av sommarblomster och så en lång värmande eftersmak där whiskyn först då visar lite av sin muskelkraft.

Jag förstår varför denna år efter år är en storsäljare, den har någonting för alla som tycker om whisky.
Förutom rök då kanske.




söndag 18 februari 2018

Drumguish Single Highland Malt Whisky




Drumguish är en NAS-whisky som produceras på Speyside Distillery som trots namnet ligger i regionen Highland i den lilla staden med samma namn som whiskyn.

Den här whiskyn är inte äldre än 5 år och det känner man redan när näsan når över glaskanten.
En liten lätt fruktighet och honungssötma som nästan direkt går över till en parfymig och spritigt ganska obekväm doft.

Smaken är väldigt intetsägande med en hel del sån där oljig känsla som man brukar få i en del sämre Blended och det lilla man får i sig i smakväg försvinner också väldigt snabbt.

Vilka fat som används framgår inte och anledningen till att denna whisky inte går under samma namn som destilleriet är att destillerichefen George Christie antagligen inte vill förknippa sitt destilleri med så här ung whisky och det känns väl lite fånigt, precis som om man skäms över en del av sin produktion, då kan man ju lika gärna strunta i att buteljera den och hälla ut den istället.

Näe, detta är ingen whisky jag lägger på minnet, den kanske funkar hyfsat utomhus på sommaren vid grillen i sällskap med nån sjysst bira men annars så får den nog vara.




torsdag 8 februari 2018

Edradour Caledonia 12yo Highland Single Malt Whisky




På en strand i Frankrike 1977 så satt sångaren Dougie MacLean och längtade tillbaka hem till Skottland.
Han skrev låten Caledonia där på stranden och efter att den sången sen släpptes 1983 så har den blivit något av en nationalsång i Skottland.

2009 så skulle destilleriet Edradour släppa en whisky som en hyllning till Skottlands nationalpoet Robert Burns som då firade sin 250-åriga födelsedag.
Destillerichefen Andrew Symington kontaktade Dougie MacLean och tillsammans så valde dom ut ett par fat med whisky som legat minst 12 år och som sen fick mötas och kramas lite för att sen buteljeras under namnet Edradour Caledonia 12yo Highland Single Malt.

Edradour är ett av världens minsta destillerier och producerar sin whisky i samma byggnader och ungefär på samma sätt som när dom startade 1825.
Destilleriet är beläget i Perthshire och detta var en av anledningarna till att Dougie MacLean som ju är uppvuxen i området ville vara med i projektet.


Doften bär på en korg av russin, bär och frukt, apelsinskal och vanilj sen så finns det där i bakgrunden en lite oljig ton.

Smaken är fruktigt söt med nyanser av smörkola, vanilj, honung och nötter. Den har en lite torr och kort avslutning för att sen på ett underligt sätt komma tillbaka och ligga och massera gommen en stund.
Den har en styrka på 46% och är lagrad på ex Oloroso Sherryfat i minst 12 år.

Riktigt trevlig och njutbar både i doft och smak.




Dougie MacLean - Caledonia


Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...