Translate

torsdag 19 januari 2023

Old Overholt Straight Rye Whiskey

 

År 1800 så flyttade tysken Henry Oberholzer från Europa över Atlanten till den lilla staden West Overton, på stranden av Jacob's Creek i västra Pennsylvania (USA). Henry kom från en region i Tyskland som länge hade haft en tradition att destillera sprit på korn och råg och han var inte sen att börja med detta i sitt nya land.

Henry bytte efternamn till det mer amerikaklingande Overholt och 1810 när hans son Abraham tog över whiskytillverkningen så startade familjen också det officiella destilleriet A. Overholt & Co och whiskyn dom producerade gick under namnet Old Farm Pure Rye Whiskey. Vid det här laget så hade ju så gott som alla som gjorde whisky i Pennsylvania flyttat till Kentucky men Abraham vägrade ge upp sitt destilleri.

År 1860 så fick whiskyn sitt nuvarande namn Old Overholt och den hade nu blivit en mäkta populär dryck som älskades av bland annat den ökände spelaren och revolvermannen Doc Holiday, presidenten Abraham Lincoln och generalen Ulysses S. Grant.

1881 så tog Abrahams son Henry Clay Frick över ruljangsen och sju år senare så började dom sälja whiskyn på flaskor och inte enbart på fat och då satte man också en bild av Abraham Overholt på eriketten där den ännu idag finns kvar.

När Frick gick bort 1919 så tog en herre vid namn Andrew Mellon över och därmed var destilleriet inte längre familjeägt.

Under dom första åren på 1900-talet så var Old Overholt en av dom mest respekterade whiskymärkena i USA och när förbudstiden kom (1920-1933) så fick destilleriet tillåtelse att fortsätta med whiskytillverkningen men enbart för medicinskt bruk så under 13 år så var det apotek man kunde få tag på Overholt eller på någon av dom otaliga lönnkrogarna som då också hade vuxit upp.

Efter förbudstiden och Andra Världskriget så hade ju rågwhiskyn nästan försvunnit från USA till förmån för Bourbonwhiskyn men på Overholt så fortsatte man envist att producera whisky på råg.

1987 så köptes destilleriet upp av Jim Beam och då flyttades också tillverkningen till deras destilleri i Clermont, Kentucky. Idag så är Old Overholt en av dom absolut äldsta whiskymärkena i USA.

Ja, nu tänkte jag väl ändå komma fram till den punkt som var tanken från början, att helt enkelt prova denna Old Overholt Straight Rye Whiskey som lagrats i fyra år precis som den gjordes för över 200 år sedan.

Den är ganska söt i doften för att vara en rågwhisky med vanilj, apelsinskal och lite persika.

Väldigt lätt i smaken med lite apelsin och vitt bröd. Den är ganska flyktig och det är lite svårt att få fast i smakerna. Den behövde tillbehör i form av choklad för att blomma ut lite.

En rågwhisky som är mycket lättare än dom vanliga i den genren men en trevlig upplevelse och en whisky som helt klart hör sommaren till, kanske vid grillen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glad Påsk!

  En Glad Påsk vill jag önska alla whiskyälskare därute och det gör jag med en Glen Scotia 5yo Swedish Edition Single Cask Campbeltown Singl...