Translate

söndag 24 maj 2020

Corn Whisky, Corn Whiskey eller Majs Whisky


Corn whisky eller Majs whisky om vi ska försvenska det är en variant av whisky som inte är så vanlig utanför USA's gränser även om det nu börjar dyka upp en och annan bland annat här i Sverige.
Det här är ändå den whiskyvarianten som tillsammans med Rågwhiskyn är grundstommen i amerikansk whiskyhistoria.

När tillverkningen av Rågwhisky exploderade i staten Pennsylvania i början av 1700-talet så gjorde man samtidigt whisky på Majs i Kentucky och Tennessee och det var ju början på det som senare skulle utvecklas till Bourbon.

Majs whiskyn har ju alltid levt i bakgrunden av annan whisky, först Råg och sen Bourbon och har sina egna regler som måste följas om man nu vill kalla sin slutprodukt Majs whisky.
Spriten ska destilleras på minst 80% Majs, resterande % handlar oftast om Råg eller Korn. Det finns ingen regel om lagringstid utan det vanligaste är 2-6 månader men det finns producenter som lagrar sin whisky i ett par år och då handlar det nästan alltid om dom som vill exportera sin whisky för har dom inte lagrat den då i minst 3 år så får den ju tex inte gå under namnet whisky här i Europa.

En olagrad majs whisky är den som går under namnet Moonshine. Whisky i USA men inte här hemma.

Lagringen ska ske på amerikansk Vitek men det behöver inte vara nya oanvända fat utan rör sig oftast om ex Bourbonfat.

Några varianter av majs whisky som man kan få tag på här hemma är Hirsch Kentucky Straight Corn, Platte Valley 3yo Kentucky Straight Corn, Heaven Hill 9yo Straight Corn och så har vi ju också den svenska Mercurious Corn Whisky från Spirit of Hven som fått mycket uppmärksamhet och som faktiskt räknas som en av dom bästa i genren.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Linköping WhiskyExpo 2023

  Efter tre års väntan så var det då äntligen dags igen för Linköping WhiskyExpo i Konsert och Kongresshallarna några minuters promenad från...